بسیاری از زوجین امروزه به دلیل گسترش مشکلات شخصی و اجتماعی و دلایل متعدد دیگر، به طلاق روی میآورند. طلاق راهی برای پایاندادن به زندگی مشترک است که گاهی در اثر تشخیصهای نادرست انتخاب میشود. طلاق عاطفی یکی از انواع طلاق است که در آن زوجین در کنار یکدیگر زندگی میکنند؛ اما هیچ عشق و علاقهای نسبت به یکدیگر ندارند. خوشبختانه راهکارهای گوناگونی برای درمان طلاق عاطفی وجود دارد و زوجین میتوانند بهواسطه آنها به کانون گرم خانواده خود برگردند.
طلاق عاطفی چیست؟
طلاق عاطفی برخلاف تصور عموم، جدایی کامل زن و شوهر نیست. در واقع زمانی که زوجین با یکدیگر زیر یک سقف زندگی میکنند؛ ولی هیچگونه روابط زناشویی و عاطفی ندارند را طلاق عاطفی میگویند. در چنین رابطهای بسیاری از زوجین به دلایلی همچون حفظ ظاهر، عقاید سنتی خانوادهها در خصوص طلاق، حضور در کنار فرزندان و … اقدام به جدایی قانونی نمیکنند و بدون هیچ عشق و علاقه به زندگی خود در کنار هم ادامه میدهند. دلایل مختلفی برای وجود طلاق عاطفی مطرح شده است که در صورت بیتوجهی و درمان آنها بنیان خانواده از هم میپاشد.
در این مسیر بهتدریج صبر و تحمل زوجین از بین میرود و ممکن است رابطه آنها سرانجام به طلاق بینجامد و یا ممکن است با همین وضعیت به زندگی خود ادامه دهند. در برخی از روابط جدایی کامل از طلاق عاطفی گزینه بهتری است و نهتنها زن و شوهر بلکه فرزندان آنها کمتر دچار آسیب خواهند شد. طلاق عاطفی میتواند هم بهصورت یکطرفه و هم بهصورت دوطرفه اتفاق بیفتد و در نهایت هر دو طرف احساس خود را نسبت به یکدیگر از دست میدهند.
مطالعه کنید: آشنایی با حقوق زن در زمان طلاق
بعد از طلاق عاطفی چه باید کرد؟
طلاق عاطفی تأثیرات عمیقی بر روح و روان افراد خواهد گذاشت. از این رو راهکارهایی برای مواجهشدن با این اتفاق بیان شدهاند که عبارتاند از:
-
به خودتان زمان بدهید
اولین و مهمترین راهکار پس از طلاق عاطفی اختصاص زمان و فضا به خود است. برای آن که از یکدیگر فاصله احساسی بگیرید باید مدتزمان مشخصی را سپری کنید. به این جهت لازم است بهخوبی استراحت کنید تا از نظر جسمی و روحی قوای خود را به دست آورید. همچنین توصیه میشود گاهی با خود خلوت نموده و این اتفاق را بپذیرید.
-
خاطرات را فراموش کنید
بهتر است هر چه زودتر خاطرات مشترک خود را فراموش کنید تا فرایند بهبود آسانتری داشته باشید. به اینترتیب میتوانید وسایلی که یادآور خاطرات هستند از دسترس خود خارج کنید.
-
با دوستان خود وقت بگذرانید
پس از آن که با احساسات خود کنار آمدید برای تقویت ارتباطات خود روابطتتان با دوستانتان را بهبود ببخشید. در انتخاب دوستان مناسب بسیار دقت کنید چرا که ارتباط با افراد اشتباه بهبود وضعیت روحی شما را با مشکل مواجه میکنند.
-
خود را مشغول کنید
انتخاب تنهایی و انزوا بدترین راه برای مقابله با اثرات ناشی از طلاق عاطفی است. بهتر است خود را با دوستان و کارهای اجتماعی، شرکت در کلاسهای هنری، ورزشی و … سرگرم کنید.
-
به مرکز مشاوره مراجعه کنید
یکی از راهکارهای موثر و اصولی در جهتپذیرش طلاق عاطفی، مراجعه به روانشناس و دریافت کمک تخصصی است. همچنین اگر امکان مراجعه حضوری به مراکز مشاوره را ندارید، میتوانید از خدمات مشاوره تلفنی(آنلاین) استفاده کنید.
مطلب پیشنهادی: حضانت فرزند پسر بعد از طلاق به چه صورت است؟
آیا طلاق عاطفی درمان می شود؟
طلاق عاطفی بهمرور و آهسته وارد زندگی زوجین میشود و تا فروپاشی زندگی آنها پیش میرود. زمانی که زوجین بتوانند در زمان و موقعیت مناسب مشکل خود را شناسایی کنند میتوانند با استفاده از برخی روشها آن را درمان کنند. راهکارهای درمان طلاق عاطفی عبارتاند از:
دریافت مشاوره
زوجین میتوانند با شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق، مشکلات خود را مطرح کنند. در بسیاری از مواقع وجود یک راهنمای متخصص و خارج از دایره دوستان و آشنایان زوجین میتواند کمک زیادی به حل مشکلات زناشویی کند.
مذاکره و توافق
صحبت و گفتگو یکی از بهترین راههای درمان برای حل اختلافات به شمار میرود. مهارتهای مذاکره خود را تقویت کنید و درباره مشکلات خود صحبت نمایید.
شناسایی نیازها
درصورتیکه به اهداف و نیازهایتان توسط شریک زندگی پرداخته نمیشود آنها را تحلیل کنید و در حل آنها به توافق برسید.
ترمیم روابط
از دیگر روشهای مناسب برای درمان و جلوگیری از طلاق عاطفی ترمیمکردن روابط احساسی و جنسی میان زوجین است.
درک رابطه
مشکلات و احساسات یکدیگر را درک کنید و به تقویت رابطه عاطفی خود کمک نمایید.
پیامدهای طلاق عاطفی
طلاق عاطفی با تبعات و پیامدهای قابلتوجهی همراه است که نهتنها بر زوجین بلکه بر فرزندان و اطرافیان آنها تأثیرگذار هستند. این پیامدها عبارتاند از:
- با ایجاد اضطراب و استرس باعث بروز فشار روانی در بین زوجین خواهد شد.
- بر رفتار فرزندان تأثیرات منفی میگذارد و ممکن است باعث افسردگی و پرخاشگری آنها شود.
- درصورتیکه زوجین دارای داراییهای مشترک باشند مشکلات مالی بین آنها پیش میآید و سر تقسیم داراییها با مسائل پیچیده مواجه میشوند.
- تنهایی و انزوا یکی از بدترین پیامدهای طلاق عاطفی است که زوجین را با بیماریهای روحی و افسردگی مواجه میکنند.
- بر عملکرد شغلی و مسائل کاری زوجین تأثیر میگذارد.
- باعث ایجاد اختلال در روابط اجتماعی و تنش بین خانواده و دوستان مشترک میشود.
- در صورت عدم درمان آن با مسائل حقوقی پیچیده و زمانبر روبرو میشوند.
دلایل طلاق عاطفی
دلایل مختلفی برای طلاق عاطفی بین زوجین وجود دارند که مهمترین آنها از دستدادن انگیزه و امید در زندگی مشترک است. دیگر دلایل طلاق عاطفی عبارتاند از:
- خیانت همسر
- نداشتن شغل از جانب مرد
- وجود تضادهای فکری فراوان
- ازدواج اجباری
- ازدواج بر پایه هوسهای زودگذر
- عدم توانایی ابراز احساسات به یکدیگر
- عدم کنترل خشم و عصبانیت زوجین
- صحبتنکردن درباره مشکلات و ناراحتیهای زوجین
- عقاید و مذاهب متفاوت
- فرهنگهای متفاوت میان خانوادهها
دلایل دیگری مانند داشتن انتظارات غلط، عدم توجه به نیازهای یکدیگر، دخالتهای بیجا از سوی اطرافیان و… در ایجاد طلاق عاطفی نیز نقش مهمی دارند. شناخت این عوامل به زوجین کمک میکنند از بروز طلاق عاطفی ممانعت به عمل آید. میتوانید طی زمان کافی با کمکهای مشاوران مربوطه از بزرگ شدن مشکلات خود جلوگیری کنید.
خلاصه مطلب
طلاق عاطفی مشکلی نیست که در مدتزمان اندک به وجود بیاید؛ ولی بهتر است هر چه سریعتر برای درمان آن اقدام کنید. آشنایی با دلایل طلاق عاطفی و راهکارهای درمان آن کمک میکنند به زندگی مشترک خود برگردید. این را به یاد داشته باشید نجات ازدواج بهتر از جدایی است و پیشنهاد میشود برای جلوگیری از صدمات روحی رابطه خود را ترمیم کنید.
سوالات متداول
- طلاق عاطفی چه زمانی اتفاق میافتد؟
زمانی که زوجین با مشکلات حل نشده مواجه میشوند و به آنها توجه و رسیدگی نمیکنند طلاق عاطفی رخ میدهد.
- آیا طلاق عاطفی را میتوان با مراجعه به روانشناس درمان کرد؟
بله اگر زوجین تصمیم بگیرند زندگی مشترک خود را نجات دهند، میتوانند با مراجعه به روانشناس طلاق عاطفی را درمان کنند.
- دلایل طلاق عاطفی چیست؟
مواردی مانند ازدواج غلط، مشکلات جنسی، خیانت و مشکلات مالی از مهمترین دلایل طلاق عاطفی هستند.