در ادیان متبرک الهی، ازدواج یک امر مقدس محسوب میشود و از ارزش بسیار بالایی نزد خداوند برخوردار است. به خاطر داشته باشید که زن و مرد، هر کدام در زمان ازدواج از حقوقی برخوردار هستند ولی در ازای آن، وظایفی نیز بر دوش دارند. همانطور که نادیده گرفتن حقوق مردان مشکلاتی را به وجود میآورد، نادیده گرفتن حقوق زن در خانواده نیز موجب بروز مشکلات بسیار زیادی میشود.
شما میتوانید با توجه به حقوق زوجین از جمله حقوق زن در ازدواج، یک زندگی بسیار زیبا و جذاب را برای خود بنا کنید. در این بخش، قصد داریم به انواع حقوق زن در زمان ازدواج و همچنین در هنگام طلاق از طرف زن بپردازیم. پس تا انتهای این مطلب همراه وکیل طلاق باشید.
آشنایی با حقوق زن در ازدواج
همانطور که میدانید، طبق قوانین و رسوم زن و مرد هر کدام در خانواده از حق و حقوقی برخوردار هستند تا بتوانند یک زندگی لذتبخش و بدون حاشیه داشته باشند. اگر چه ممکن است حقوق زن در ازدواج نسبت به مرد بیشتر باشد؛ اما فراموش نکنید که وظایف زن نیز نسبت به مرد بیشتر است. البته به خاطر داشته باشید که برای حقوق مرد در ازدواج، نیز قوانینی وضع شده است.
به طور کلی، حقوق زن در ازدواج شامل دو بخش مالی و غیرمالی میشود.
حضانت فرزند بعد از طلاق با چه کسی است؟
حضانت فرزند دختر تا سن 9 سالگی و پسر تا سن 15 سالگی با مادر است و پس از آن پدر عهدهدار فزرندان خواهد بود. البته زن و شوهر میتوانند برای برعهده گرفتن حضانت فرزندان، با یکدیگر توافق کنند. فراموش نکنید که اگر نتوانید به خوبی حضانت فرزند خود را برعهده بگیرید، دادگاه برای سلب حضانت فرزند از پدر اقدامات لازم را به عمل میآورد. علاوهبر آن، اگر زن شاغل باشد و وقت کافی برای فرزندان خود نداشته باشد و یا توانایی مالی برای پرورش آنها نداشته باشد، پدرمیتواند از طریق وکلا دادگستری، اقدام به سلب حضانت فرزند از مادر کند.
انواع حقوق زن در ازدواج
همانطور که در قسمت قبل اشاره شد، حقوق زن در خانواده به دو بخش مالی و غیرمالی تقسیم میشود. حقوق مالی زن بعد از طلاق شامل مهریه، نفقه، حق شیر، شیربها میشود. همچنین حضانت فرزند، انتخاب محل زندگی و تعیین شهر از حقوق غیرمالی زن نیز محسوب میشوند.
-
حق تعیین شهر و محل زندگی
در برخی از عقدنامهها گزینهای به نام حق تعیین شهر و محل زندگی توسط زن قید نمیشود. از این رو، مرد میتواند از زن بخواهد که در محل سکونت موردنظر خود زندگی کند. در برخی از عقدنامهها، حق تعیین شهر و محل زندگی قید میشوند و جزو حقوق زن در خانواده محسوب میگردد. البته براساس قانون مدنی، مرد و زن میتوانند با رعایت اصول خاصی و توافق طرفین، محل زندگی موردنظر خود را انتخاب کنند.
-
حق نفقه و مهریه
نفقه و مهریه، جزو مهمترین بخش حق و حقوق زن در خانواده بشمار میآیند. نفقه، شامل تمامی وسایل منزل، ملک و املاک و داراییهای خانواده میشود. البته نفقه در زمان عقد توسط بزرگان خانواده تعیین میگردد.
مهریه نیز از بخشهای مهم حقوق زن در طلاق محسوب میشود. مهریه نیز همانند نفقه در زمان عقد با توافق طرفیت تعیین میشود. در زمان جدایی و طلاق طبق قانون مدنی، مرد باید پس از طلاق حق مهریه و نفقه زن را به طور کامل پرداخت کند. البته اگر مرد از وضعیت مالی خوبی برخوردار نباشد، میتواند با درخواست از دادگاه، نفقه و مهریه زن را بهصورت اقساطی پرداخت نماید.
-
حق شیردهی
حق شیر، یکیدیگر از حقوق بسیار مهم زن در اسلام محسوب میشود. خوب است بدانید که حق شیر جزو حقوق زن در طلاق محسوب میشود. البته زن زمانی میتواند حق شیردهی را دریافت کند که در روابط زناشویی با شوهر خود مشکلی نداشته و دارای حداقل یک فرزند خردسال باشد. البته زن میتواند با برعهده گرفتن حضانت فرزند، به شیوه آسانتری حق شیردهی را دریافت کند. حضانت فرزند در طلاق توافقی به چه کسی تعلق میگیرد؟ برای کسب اطلاع بیشتر مقاله ذکر شده را مطالعه کنید.
حقوق زن در ازدواج دائم
بخش گستردهای از حقوق زن که شامل مالی و غیرمالی میشود، در هنگام ثبت عقدنامه تعیین میگردد. به طور کلی، حقوق زن در خانواده در ازدواج دائم شامل 50 درصد اموال شوهر، دریافت ارث و میراث، مهریه، نفقه، حق طلاق (توافقی) و حضانت فرزند میشود. لازم به ذکر است که طبق قوانین مدنی، مرد موظف به جبران حقوق زن پس از طلاق میباشد.
حقوق زن در ازدواج موقت
ازدواج موقت یا صیغه، یکیدیگر از انواع ازدواج بشمار میآید. حقوق زن در ازدواج موقت شامل مسائل مالی همچون مهریه و نفقه است. مرد بایستی پس از اتمام مهلت عقدنامه، مهریه توافقی زن را بهصورت تمام و کمال پرداخت کند. حال این سوال مطرح است که حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با چه کسی است؟ طبق توضیحات بیان شده، حضانت دختر تا سن 9 سالگی با مادر و از 9 سالگی تا 18 سااگی با پدر خانواده است.
حقوق زن برای مهریه
همانطور که در قسمتهای قبل گفته شد، مهریه از مهمترین بخشهای حقوق زن در خانواده بشمار میآید. مهریه تعیین شده، پس از اتمام صیغه عقد شامل حال زن میشود. مهریه به چندین بخش مهرالمسمی، مهرالمثل، مهرالمتعه، مهرالسنه و… تقسیم میگردد. اگر در عقدنامه مهریه بهصورت عندالمطالبه قید شده باشد، زن میتواند در هر زمان اقدام به دریافت آن از طریق مراجع قانونی نماید. البته تعیین مهریه زن با مبالغ بسیار بالا و نجومی از دید مراجع قضایی امری غیرقانونی و ناممکن است. از سویی دیگر، مرد میتواند با توجه به درآمد و شرایط مالی خود، مهریه زن را پرداخت کند.برای سریعتر انجام شدن پروسه دریافت مهریه پیشنهاد میکنیم با وکیل خانواده مشورت کنید.
حق زن در دوران عقد
در دوران عقد، زن میتواند از حقوقی همچون تحصیل، اشتغال، وکالت خروج از کشور، تقسیم اموال پس از جدایی، حضانت فرزند بعد از طلاق و… بهرهمند شود. البته خوب است بدانید که حقوق زن در دوران عقد نسبت به دوران پس از ازدواج محدودتر میباشد. از سویی دیگر، زن میتواند در دوران عقد با توجه به نکات و شرایطی، مهریه معلومه خود را از شوهر دریافت کند. علاوهبر آن، زن در دوران عقد میتواند از ارث و میراث شوهر خود بهرهمند شود.
کلام آخر
طبق فرموده پیامبر اکرم (ص)، هیچ بنایی نزد خدا از ازدواج ارزشمندتر نیست. برای آن که بتوانید به بهترین شکل ممکن ازدواج کنید و یک زندگیپر از آرامش و عشق را خود و همسرتان بسازید و صاحب یک خانواده موفق شوید، بایستی به حقوق زن در خانواده توجه بسزایی داشته باشید. ناگفته نماند که بخش انبوهی از امور خانواده را مادر یا زن پوشش میدهد. امیدواریم این مطلب در خصوص آشنایی با حقوق زن در خانواده برای شما مفید واقع شده باشد.